leem

  

Het pleisteren met basisleem kan je zien als de natuurlijke vervanging van de laag gipspleister die in gangbare bouwprojecten op muren en plafonds wordt gezet.

basisleemwerken

Raam- en deurkanten kunnen of met een hoekprofiel strak worden aangewerkt, of kunnen licht afgerond worden. Heterogene ondergronden worden met een wapeningsnet voorzien, evenals schuine dakvlakken in plaatmateriaal.

leem-tussen-oud-gebinte-op-gutex-houtwolplaten
Basisleem op houtwolplaten in het dakvlak
raamokseltje
Felle afronding met okseltje
hoekprofiel-en-leemfinish
Basisleem afgewerkt met hoekprofiel
overgang-leem-stuco-met-stop
Overgang met profiel tussen leemfinish en stucco-vensterbank

Na het drogen van de basisleem kan op verschillende manieren worden afgewerkt. De goedkoopste manier is het veeg- en stofvrij afwerken van de leem, zodat De Groene Goeste of de klant in een leem- of kalkverf kan afwerken. Leem- en kalkverven worden ook aangeboden bij Stuc & Staff.

  

Voor wie een fijnere afwerking beoogt zijn er andere mogelijkheden. Op de gedroogde basislaag kan een grovere of hele fijne kleifinish worden aangebracht, of er kan voor een stucco in afwerking worden gekozen. Die twee items worden apart toegelicht onder de volgende rubrieken.

Wat zijn de goede eigenschappen van dit eeuwenoud natuurproduct?
Leem zorgt voor een ademende, damp-open pleister die de luchtvochtigheid in een ruimte reguleert en gemiddeld op 50% houdt. Er wordt in een geleemd huis geen irriterend fijn stof en huisstofmijt gevonden, iets wat in gangbare nieuwbouwwoningen ondertussen genoegzaam bekend is onder de term ‘sick house syndrom’.

Leem houdt beter dan gips warmte vast en is herbruikbaar want het wordt niet gebrand of chemisch bewerkt. Leem is een duurzame delfstof die dicht aan het oppervlakte kan worden gewonnen en daarna enkel gezeefd en (soms) gedroogd wordt. Leem wordt sterk in zijn droogproces door binding met graan- of andere vezels. De klei aanwezig in de leem heeft een bufferend effect op al onze moderne electro-smog. Leem- of klei-afwerkpleisters zijn gepigmenteerd in de massa, en blijven hun volle eindkleur bewaren. Leem- en klei-afwerkpleisters zijn daardoor ook makkelijk plaatselijk te herstellen indien dit na enkele jaren leven in een woning nodig zou zijn.

Mensen werken al duizenden jaren met leem, maar nog al te vaak gaat enkel een ‘Bokrijk belletje’ rinkelen bij het woord leem. Sinds de Tweede Wereldoorlog raakte leem op de achtergrond met de opkomst van massaal geproduceerde en voor die tijd nieuwe bouwmaterialen zoals gips, beton en staal. Gelukkig is dit natuurlijke materiaal de laatste decennia terug aan een gestage opmars bezig. Leem zit  in een modern jasje, aangepast aan de nieuwe noden en wettelijke normen, en is perfect verenigbaar met de huidige nood aan wooncomfort.

Met leem boetseer je wat je voor ogen hebt. In een rustiek karakter als de plek erom vraagt, en evengoed in een strakke lijn met witte, fijne kleifinish in moderne interieurs. Met licht afgeronde hoeken zo je wil, of met inox-hoekprofielen. Met zichtbaar stro en parelmoer in warme aardetinten, of in een fijne kleifinish of een stucco.

ecologisch werk in huis & tuin