strobalen

'couche-de-corps'-strobalenwoning

Een mooi luik binnen het leemverhaal zijn de strobalenwoningen. Met hout, stro, pannen, leem en trasskalk worden de muren en het dak opgetrokken. Strobalen zijn bijzonder goed isolerend en zijn in onze lagelanden duurzaam voorhanden. Het houtskelet bestaat vaak uit gelamineerde zware balken en thermisch verduurzaamd hout, dus ook dat facet pleegt geen roofbouw op de schaarse bossen.

DSC00938
Trasskalk die aan het drogen is met inox-stopprofiel ter hoogte van de plint
DSC00948
De eindlaag fijne trasskalk in een zachte tint

Vaak zijn dergelijke projecten in handen van zelfbouwers, die zelf in alle facetten waar ze kunnen de handen uit de mouwen steken, vooral bij het plaatsen van het stro in de houtskeletstructuur. De binnenkant wordt opgewerkt in een drielagige leempleister, en als het even kan, wordt aarde van ter plekke gebruikt die kan worden aangevuld met klei of zand.

Buiten werken we met trasskalk, een kalkpleister die zich uitstekend gedraagt op dergelijke ondergrond: tegelijk elastisch en beresterk, en ook in een waaier van kleuren af te werken. Een combinatie met hout in de afwerking kan ook een mooie fleur aan het gebouw geven. Afhankelijk van de smaak des huizes kan zo’n woning strak of eerder organisch worden afgewerkt.

DSC03387
Stro- bamboestructuur staat klaar om te pleisteren
DSC03391
De eerste laag trasskalk wordt op de strogevel verspoten
DSC06152
Een strobalenhuis na afwerking in een grijstint

DSC06153

Binnenafwerking van strobalen kan….

DSC00937
Lampjes kunnen in leempleisters worden voorzien en ingewerkt in het vlak

DSC00947

ecologisch werk in huis & tuin